Обраћање Декана поводом пријема 65. генерације студената школске 2018/2019 године.

​Драги студенти 65. генерације Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду,

Драги сарадници,истраживачи и наставници,

Поштоване колегинице и колеге,

Част ми је да будем данас са Вама.

Част ми је да Вас поздравим у име светски признатог и познатог Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Факултет, са више од 6 деценија искуства, има бројну имовину у облику квадрата простора, комада опреме и хектара пољопривредног земљишта. Али највредније што имамо није то. Највредније наше благо које смо стекли у досадашњем периоду  сте Ви -  студенти због којих постојимо и због којих се поносимо.

Зато  је данас велики дан -  дан у којем се придружујете тиму, у којем постоји више  од 12.000 дипломираних инжењера пољопривреде, дoктора ветеринарске медицине, мастера, магистара и доктора наука.

Овај дан је дан преокрета у Вашим животима јер отпочињањем студирања доносите одлуку да ли ћете улагати у знање које може на најбржи и најлакши начин да промени Ваше животе и животе ваших најближих. Ваша одлука је важна јер не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање.

Oно што започнете овде промениће свет пољопривреде.

Имам неколико порука  које могу да Вам помогну на том путу.

Данас Вам се обратио Слободан Крсмановић, најбољи студент  претходне генерације студената овог Факултета. Он  се запослио на Факултету преко везе. Његову везу ми не кријемо, напротив истичемо је. Његова веза је најбољи успех у школовању. То је  најважнија порука коју желимо да Вам пошаљемо. То је пут који треба да следите.

Морате веровати у себе,  имати самопоуздање и следити своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Волите оно што радите. Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите. Ако то није случај, тражите оно што волите док не нађете.

На овом Факултету постоје три излаза. Aко изађете не морате више да идете на предавања  и вежбе, не морате да страхујете да ли ћете положити испит.  Не морате да пријављујете испит. Не морате да учите када Вам се не учи.  Не морате најмање четири године да проводите на овом Факултету. Све што морате да урадите је да изађете с Факултета и да се не враћате.  А ако желите да направите нешто велико у Вашем животу, немојте никада, немојте никада да изађете а да се не вратите на Факултет.

Ништа није важније од Ваше  воље да успете. Зато не губите веру и наду чак и ако Вас живот удари циглом у главу. Живот је испуњен неуспесима. То је болно. То је обесхрабрујуће.  Ако хоћете да идете напред морате их превазилазити.

Подигните се када је најтеже и никада, никада не одустајте.

Ако сте у  мраку тражите светлу тачку. У бесмислу потражите трунку смисла а у пустињи незнања оазу знања.

За све у животу постоји лек. Неки лекови имају грозан укус али су пацијенту потребни. Наставите и у тешким ситуацијама да волите оно што радите. Имати веру, значи бити оптимиста и имати позитиван став у свим ситуацијама.

Коцкице успеха се слажу уназад. Многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али су она у будућности важна и неопходна. Гледајући уназад сигурно постоје линије које повезују прошлост и будућност како у стеченим знањима тако и у свим животним околностима. Прошлост памтите, у лепу будућност верујте али увек живите у садашњости.

Нема успеха преко ноћи. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на интернету, тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет.

Данас Вам се нуди свет забаве уместо света рада, знања и упорности. Живот јесте понекад забава али само понекад. Зато веровање у нестварни живот забаве замените удобним местом у библиотеци овог Факултета. Тамо треба, у стварном свету, да припремите  испите који Вас чекају до дипломе основних студија.

Запамтите, без обзира на моћ нових технологија, власништво над знањем стиче се само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига.

Започните сваки дан са малим кораком, са малим задатком који ћете савладати. То ће Вас охрабрити да урадите још један, затим још један, а затим наредни и наредни. Један обављени задатак претвориће се у много завршених задатака у току истог дана. Ако не можете да урадите малу ствар никада нећете добро урадити велику.

Верујете у своје снове. Имати снове значи имати велику амбицију и креативност.

Поштујте Ваше наставнике. Ако понекад помислите да су неправедни према Вама, схватите да је то одлична припрема за будуће животне ситуације које се стварно дешавају. Имајте у виду познату мисао ”Ако мислиш да ти је учитељ строг чекај да добијеш шефа”. Живот често није фер. Факултет мора  да Вас припреми за све ситуације у животу, па и оне у којима неправда привремено преовлађује.

На путу до успеха требаће Вам помоћ. Пратите шта раде они који су најбољи ако желите да стигнете од почетне тачке до крајње дестинације. Дружите се са њима како бисте најлакше научили да оцене на испитима девет и десет нису недостижне, односно да оцене пет и шест не припадају Вама и нису Ваш циљ. Немојте их звати “штреберима”, можда ће Вам сутра бити шефови.

Не брините ако данас немате довољно пара. Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету – Стеве Јобс, оснивач Аппле-а нити Бил Гејтс, оснивач Мицрософт-а, чије су поједине мисли саставни део ових порука. И један и други реализацију својих снова су отпочели у гаражама.  Још бољи пример је наш научник Михајло Пупин, он није имао ни гаражу, имао је само 5 центи у џепу када се искрцао на америчку обалу на свом великом путу ”од пашњака до научењака”.  Његова победоносна мисао све говори” За младог човека уопште није несрећа бити без новаца, ако се одлучио да сам себи крчи пут ка самосталном животу, под условом да у себи има довољно снаге да савлада све тешкоће са којима би се сукобио”

Многи људи су власници  некретнина или неке друге бројне имовине али нису власници знања и не могу се са Вама поредити. Поред овога треба знати да повраћај улагања у знање има свој завидан принос у новцу.

Најважнију поруку везујем за нашу покрајину Војводину,  нашу државу Србију као најбољу дестинацију за живот.  Многи ће Вас позвати да чим завршите студије што пре одете из ове земље. Ја Вас позивам да урадите супротно. Позивам Вас да останете овде. Овде су наше плодне  њиве, наши воћњаци и виногради, наши обори, фарме и салаши и не можемо их преселити у иностранство. То све без Вас не значи ништа. Ако одете, коме ћете то оставити. Пробајте ауторитетом знања да порушите све оно што онемогућава бољи живот у нашој Војводини, у нашој Србији.

И још само нешто за крај:

Све најбоље у животу не настаје од појединца него од тима људи. Верујте и негујте пријатељство и љубав ако желите током целог живота да убирате плодове среће.

Jедна велика књига се завршава са реченицoм: Oстаните жељни знања.

Срећно 65-та генерацијо студената Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Пред Вама су велики изазови.

Ја верујем у Вас!!!

Увек ћу Вас подржавати!!!

Желим Вам све најбоље!!!

Категорија: 
Serbian