СВЕЧАНО ПУШТЕНА У РАД БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА

Декан пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић присуствовали су свечаном пуштању у рад беспилотне летелице. 

Према речима декана , циљ је да се Факултет опреми најсавременијом опремом како би студенти, не само теоријски већ и практично, видели шта значи „прецизна пољопривреда“.

„Набавком беспилотне летелице, путем камере која се налази у њој, снимићемо наше усеве и имаћемо директан приказ шта се дешава током вегетације. Након увида у стање на терену, моћи ћемо да предузмемо одговарајуће мере“, рекао је декан Тица и додао да је ово само почетак великих инвестиција које планира Пољопривредни факултет, као партнер Покрајинске владе и Секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Беспилотна летелица се користи за детектовање разлика у особинама земљишта као и за детектовање стања усева на парцелама – стрес биљака услед мањка или вишка влаге, неадекватне прихране, појаве болести, појаве корова итд.

Тим поводом је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, , изјавио да се неки од прокламованих циљева – дигитализација, интернационализација и хуманизација рада – налазе у најбољој сразмери управо на новосадском Пољопривредном факултету.

„Прецизна пољопривреда на овом факултету не представља само део науке и наставе, него и праксу будућих инжењера који се овде школују. На овај начин се покреће шира платформа која омогућава да преко дигитализације одемо корак даље – према вештачкој интелигенцији у пољопривреди“, нагласио је секретар Милошевић и додао да принцип очигледне наставе јесте принцип који може да заокружи овај систем.

„Радујем се што у савременим средствима и битно другачијем односу према студентима – зато сам и рекао хуманизација – видим пружену руку према младима, који ће бити део нове техничко-технолошке стварности. Овде будућност настаје већ данас“, закључио је секретар Милошевић.

Укупна вредност беспилотне летелице је :1.155.480,00 динара
Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност 816.425,00 динара - јавни конкурс за суфинансирање набавке машина и опреме у установама високог образовања чији је оснивач АП Војводина
Пољопривредни факултет Нови Сад 339.055,00 динара

Након свечаног пуштања у рад, декан проф. др Недељко Тица и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, уручили су најбољим студентима улазнице за Међународни сајам пољопривредне механизације „Agritechnika“.

Подсетимо,  Пољопривредни факултет је донео одлуку да 60 најбољих студената награди путовањем на Међународни сајам пољопривредне механизације „Agritechnika“ који ће се одржати у Хановеру – Немачка од 10. до 16. новембра 2019.године. Обилазак овог сајма који је један од највећих у Европи од изузетног је значаја за студенте јер ће се упознати са најновијим технологијама у пољопривреди.

 

Категорија: 
Serbian