Реч декана

Обраћање Декана поводом пријема генерације студената школске 2015/2016 године.

 

Драги студенти 62. генерације Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду,
Драги професори,
Поштоване колегинице и колеге,

Част ми је да будем данас са Вама и да Вас поздравим у име најбољег и најстаријег факултета – Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Студије које данас започињете су историјски преокрет у Вашим животима. Данас доносите одлуку да ли ћете улагати у знање које може на најбржи начин да промени Ваше животе и животе ваших најближих. Не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање.

Зато Вас позивам да се у најкраћем року придружите нашем Факултетском тиму, у којем је настало за 60 година постојања више од 12.000 дипломираних инжењера пољопривреде, дипломираних ветеринара, мастера, магистара и доктора наука.

Данас желим да Вам пренесем десет важних порука:

Прва порука је да морате веровати у себе, своје самопоуздање и следите своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Друга порука је да волите оно што радите. Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите . Ако то није случај, тражите оно што волите док не нађете.

Трећа порука је да не губите веру и наду чак иако Вас живот удари циглом у главу. За све у животу постоји лек. Неки лекови имају грозан укус али су пацијенту потребни. Наставите да волите оно што радите. Имати веру значи бити оптимиста и имати позитиван став у свим ситуацијама.

Четврта порука је да многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али су она у будућности важна и неопходна. Гледајући уназад сигурно постоје линије које повезују прошлост и будућност како у стеченим знањима тако и у свим животним околностима.

Пета порука је да нема успеха преко ноћи. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет. Власништво над знањем стиче се само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига.

Шеста порука је да верујете у своје снове. Имати снове значи имати велику амбицију и креативност.

Седма порука је да поштујете Ваше наставнике. Ако понекад помислите да су неправедни према Вама, схватите да је то одлична припрема за будуће животне ситуације које се стварно дешавају. Ми морамо да Вас припремимо за све ситуације у животу па и оне у којима неправда привремено преовлађује.

Осма порука је да пратите шта раде они који су најбољи. Дружите се са њима како бисте најлакше научили да оцене на испитима девет и десет нису недостижне односно да оцене пет и шест не припадају Вама и нису Ваш циљ. Немојте их звати “штреберима”, можда ће Вам сутра бити шефови.

Девета порука је да се не бринете ако данас немате довољно пара. Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету – Стеве Јобс, оснивач Аппле-а нити Бил Гејтс, оснивач Мицрософт-а, чије су поједине мисли саставни део ових порука. И један и други реализацију својих снова су отпочели у гаражама. Многи људи су власници квадрата или неке друге бројне имовине али нису власници знања и не могу се са Вама поредити. Поред овога треба знати да повраћај улагања у знање има свој завидан принос у новцу.

Десета порука је да размишљате о нашој покрајини Војводини, о нашој држави Србији као најбољој дестинацији за живот. Овде су наше њиве, наши воћњаци и виногради, наши обори, фарме и салаши и не можемо их преселити у иностранство а то све без Вас не значи ништа. Ако одете, коме ћете то оставити. Пробајте ауторитетом знања да порушите све оно што онемогућава бољи живот у нашој Војводини, у нашој Србији.

И још само нешто за крај:

Све најбоље у животу не настаје од појединца него од тима људи. Верујте и негујте пријатељство и љубав ако желите током целог живота да убирате плодове среће.

Срећан почетак и све најбоље!!!

Декан,
Проф. др Недељко Тица

Serbian