Реч декана

Обраћање Декана поводом пријема генерације студената школске 2020/2021 године.

 

Драги студенти, 

Част ми је да Вас поздравим у име светски признатог и познатог Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду -Факултета, који са више од 6 деценија постојања, има бројну имовину у облику простора, опреме и пољопривредног земљишта. Али највредније што имамо није то. Највредније наше благо које смо стекли у досадашњем раду сте Ви -  студенти због којих постојимо и којима се поносимо.

Студије које данас започињете су историјски преокрет у вашим животима. Данас доносите одлуку да ли ћете улагати у знање које може на најбржи начин да промени ваше животе. Не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање. Улагање у знање се брзо враћа и има завидан принос у новцу.

Зато вас позивам да се у најкраћем року придружите нашем факултетском тиму, који за 66 година постојања има више од 14.000 дипломираних инжењера пољопривреде, дипломираних ветеринара, мастера, магистара и доктора наука.

Данас желим да Вам пренесем десет важних порука:

Прва порука је да морате веровати у себе, имати самопоуздање и следити своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Друга порука је да волите оно што радите.  Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите. Ако то није случај, тражите оно што волите док не нађете. 

Трећа порука је да не губите веру и наду чак и ако вас живот удари циглом у главу. За све у животу постоји лек. Неки лекови имају грозан укус али су пацијенту потребни. Наставите да волите оно што радите.

Четврта порука је да многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али ће се она у будућности показати као важна и неопходна. Не заборавите, коцкице успеха се слажу уназад а не унапред.

Пета порука је да не постоји мат у једном потезу. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет. Власништво над знањем стиче се само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига. 

Шеста порука је да поштујете ваше наставнике. Ако понекад помислите да су неправедни према вама, схватите да је то одлична припрема за будућност. Живот често није фер. Ми морамо да Вас припремимо за све ситуације у животу, па и оне у којима неправда привремено преовлађује.

Седма порука је да пратите шта раде они који су најбољи. Дружите се са њима како бисте најлакше увидели да оцене девет и десет нису недостижне, односно да оцене пет и шест не припадају вама и нису ваш циљ. Немојте их звати “штреберима” можда ће вам сутра бити шефови.

Осма порука је да се не бринете ако данас  немате довољно новчаних средстава. Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету  -  Стеве Јобс и Бил Гејтс. И један и други реализацију својих снова су отпочели у гаражама.  Наш Михаило Пупин се искрцао на америчку обалу са пет центи у џепу.  То му није била препрека да сам себи крчи пут ка самосталном животу и  великом успеху. Тај пут “Са пашњака до научењака” је пример који показује да Вас нико и ништа не може зауставити ако желите да успете.

Девета порука је да сви велики подухвати почињу малим корацима. Започните сваки дан малим кораком, малим задатком који ћете савладати. То ће вас охрабрити да урадите још један, затим још један, и тако редом. Један обављени задатак током времена претвориће се у читав низ завршених задатака. Ја верујем да ће један од њих бити: Дипломирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду. 

Десета порука је да размишљате о нашој покрајини Војводини, о нашој држави Србији као најбољој дестинацији за живот. Овде су наше њиве, наши воћњаци и виногради, наше фарме и салаши и не можемо их преселити у иностранство а то све без вас не значи ништа. Ако одете, коме ћете то оставити? Пробајте ауторитетом знања да допринесете да живот у нашој Војводини, у нашој Србији, буде бољи. 

И још само нешто за крај:

Све најбоље у животу не настаје од појединца него од тима људи. Верујте и негујте пријатељство и љубав ако желите, током целог живота, да убирате плодове среће.

Драги студенти, верујем у вас и увек ћу вас подржавати.

Срећан почетак и све најбоље!!!

 

Serbian