Реч декана

Обраћање Декана поводом пријема генерације студената школске 2016/2017 године.

 

Драги студенти 64. генерације Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду,

Драги сарадници, истраживачи и наставници,

Поштоване колегинице и колеге,

Част ми је да будем данас са Вама и да Вас поздравим у име чувеног – Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Испред Вас је Факултет са више од 6 деценија искуства, Факултет који се налази у друштву најбољих светских Факултета.  Тим, у којем постоји више  од 12.000 дипломираних инжењера пољопривреде, дoктора ветеринарске медицине, мастера, магистара и доктора наука, очекује од Вас да му се придружите. 

Студије које данас започињете су историјски преокрет у Вашим животима. Данас доносите одлуку да ли ће те улагати у знање које може на најбржи начин да промени Ваше животе и животе ваших најближих. Не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање.

Данас желим да Вам пренесем неколико важних порука:

Морате веровати у себе, своје самопоуздање и следите своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Волите оно што радите. Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите . Ако то није случај тражите оно што волите док не нађете.

Не губите веру и наду чак иако Вас живот удари циглом у главу.

Прихватите да је живот , понекад,  испуњен неуспесима. Имати неуспехе је болно и обесхрабрујуће. Ако хоћете да идете напред морате их превазилазити јер само успех успева. Подигните се када је најтеже и никада, никада не одустајте.

Многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али су она у будућности важна и неопходна. Запамтите једну мудру мисао -  Коцкице успеха се слажу уназад. Гледајући уназад сигурно постоје линије које повезују прошлост и будућност како у стеченим знањима тако и у свим животним околностима.

Нема успеха преко ноћи. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет. Власништво над знањем стиче се само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига.  Претворите Ваше електронске уређаје, из средстава за забаву,  у моћно средство успеха. Нема будућности без примене нових информационих технологија.

Верујете у своје снове. Имати снове значи имати велику амбицију и креативност.

Поштујете Ваше наставнике као старије колеге. Поштовање наставника као старијих колега је припрема за прву лекцију а то је, иаkо Вам се то понекад може учинити, да свет не почиње од Вас. Наставници ће Вам пренети искуство које су годинама стицали.Ако понекад пренесу нешто што Вам се не допада, или  помислите да су неправедни према Вама, схватите да је то одлична припрема за будуће животне ситуације које се стварно дешавају. Ми морамо да Вас припремимо за све ситуације у животу па и оне у којима постоји нешто што није пријатно.

Пратите шта раде они који су најбољи.  Будите пријатељи и дружите се с њима како би сте најлакше научили да оцене на испитима девет и десет нису недостижне, односно да оцене пет и шест не припадају Вама и нису Ваш циљ. Немојте их звати “штреберима” можда ће Вам сутра бити шефови.

Не бринете ако данас немате довољно новчаних средстава.

Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету.Многи људи су власници квадрата или неке друге бројне имовине али нису власници знања и не могу се Вама поредити. Поред овога треба знати да повраћај улагања у знање има свој завидан принос у новцу.  Водите рачуна да се послови без квалификације и знања вреднују и 100 пута мање од послова које траже образовање и стручност.

Водите рачуна о формалним стварима у свим ситуацијама. Сви ће Вам саветовати да живот увек треба гледати у суштини. То је тачно али када настане проблем сви ће се позивати на форму.

Размишљате о нашој покрајини Војводини, о нашој држави Србији као најбољој дестинацији за живот.  Постоје државе које су богатије од наше.

Али само на једном месту можете имати осећај да сте Своји на Своме. А то место је тамо где су Ваше њиве, Ваш воћњаци и виногради, Ваше фарме и салаши. Њих  не можете  преселити у иностранство а то све без Вас не значи ништа. Ако одете коме ће те то оставити. Пробајте ауторитетом знања да порушите све оно што онемогућава бољи живот у нашој Војводини, у нашој Србији.

И још само нешто за крај:

Сви велики подухвати су почели малим корацима. Када урадите малу ствар бићете спремни да урадите велику. Један обављени мали задатак претвориће се у много завршених задатака.  Ја верујем да ће један од њих бити завршен  у најкраћем року, односно да ће у Вашим биографијама бити уписано: Дипломирао је на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду.

Срећно 64-та генерацијо студената Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Верујем у Вас!!!

Увек ћу Вас подржавати!!!

Желим Вам све најбоље!!!

Serbian