Реч декана

Обраћање Декана поводом пријема генерације студената школске 2016/2017 године.

 

Драги студенти 63. генерације Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду,

Драги сарадници, истраживачи и наставници,

Поштоване колегинице и колеге,

Част ми је да будем данас са Вама.

Част ми је да Вас поздравим у име чувеног  факултета – Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Данас је велики дан  -  дан  преокрета у Вашим животима јер отпочињањем студирања доносите одлуку да ли ћете улагати у знање које може на најбржи и најлакши начин да промени Ваше животе и животе ваших најближих. Ваша одлука је важна јер не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање.

Oно што започнете овде промениће свет пољопривреде.  

Имам неколико порука  које могу да Вам помогну на том путу. Oне су битне независно од Ваше националне, религиозне припадности и Вашег друштвеног статуса. 

Данас Вам се обратила Јелена Висковић, најбољи студент  61.генерације студената овог Факултета. Она  се запослила на Факултету преко везе. Њену везу ми не кријемо, напротив истичемо је. Њена веза је најбољи успех у школовању. То је  најважнија порука коју желим да Вам пошаљемо. То је пут који треба да следите. 

Морате веровати у себе, своје самопоуздање и следите своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Волите оно што радите. Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите. Ако то није случај, тражите оно што волите док не нађете.

На овом Факултету постоје три излаза. Довољно је да изађете и да се више не враћате. Aко изађете не морате више да идете на предавања  и вежбе, не морате да страхујете да ли ће те положити испит.  Не морате да пријављујете испит. Не морате да чекате у реду пред студентском службом. Не морате да учите када Вам се не учи.  Не морате најмање четири године да проводите на овом Факултету. Све што морате да урадите је да изађите с Факултета и да се не враћате.  Ако желите да направите нешто велико у Вашем животу, немојте никада, немојте никада да изађете а да се не вратите на Факултет.

Ништа није важније од Ваше  воље да успете. Зато негубите веру и наду чак иако Вас живот удари циглом у главу. Живот је испуњен неуспесима. Имаћете неуспехе, вероватно ће те имати често неуспехе. То је болно. То је обесхрабрујуће.  Ако хоћете да идете напред морате их превазилазити јер само успех успева.  Подигните се када је најтеже и никада, никада не одустајте.

За све у животу постоји лек. Неки лекови имају грозан укус али су пацијенту потребни. Наставите и у тешким ситуацијама да волите оно што радите. Имати веру, значи бити оптимиста и имати позитиван став у свим ситуацијама.

Коцкице успеха се слажу уназад. Многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али су она у будућности важна и неопходна. Гледајући уназад сигурно постоје линије које повезују прошлост и будућност како у стеченим знањима тако и у свим животним околностима.

Нема успеха преко ноћи. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет. Ако играте игрицу Покемон го, где се од Вас очекује да уловите покемоне у стварном животу, обавештавамо Вас да смо покемоне сместили у библиотеци овог Факултета. Тамо треба, као покемоне, да уловите око 30-так испита који Вас чекају до дипломе основних студија.

Без обзира на моћ нових технологија, власништво над знањем стиче се само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига.

Започните сваки дан са малим кораком, са малим задатком који ће те савладати. То ће Вас охрабрити да урадите још један, затим још један, наредни а затим наредни и наредни. Један обављени задатак претвориће се у много завршених задатака у току истог дана. Ако не можете да урадите малу ствар никада нећете добро урадити велику.

Верујете у своје снове. Имати снове значи имати велику амбицију и креативност.

Поштујете Ваше наставнике. Ако понекад помислите да су неправедни према Вама, схватите да је то одлична припрема за будуће животне ситуације које се стварно дешавају. Живот често није фер. Ми морамо да Вас припремимо за све ситуације у животу, па и оне у којима неправда привремено преовлађује.

На путу успеха требаће Вам помоћ. Пратите шта раде они који су најбољи ако желите да стигнете од почетне тачке до крајње дестинације. Дружите се са њима како бисте најлакше научили да оцене на испитима девет и десет нису недостижне, односно да оцене пет и шест не припадају Вама и нису Ваш циљ. Немојте их звати “штреберима”, можда ће Вам сутра бити шефови.

Небрините ако данас немате довољно пара. Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету – Стеве Јобс, оснивач Аппле-а нити Бил Гејтс, оснивач Мицрософт-а, чије су поједине мисли саставни део ових порука. И један и други реализацију својих снова су отпочели у гаражама. Многи људи су власници квадрата или неке друге бројне имовине али нису власници знања и не могу се са Вама поредити. Поред овога треба знати да повраћај улагања у знање има свој завидан принос у новцу.

Најважнију поруку везујем за нашу покрајину Војводину,  нашу државу Србију као најбољу дестинацију за живот.  Позивам Вас да останете овде. Овде су наше плодне  њиве, наши воћњаци и виногради, наши обори, фарме и салаши и не можемо их преселити у иностранство. То све без Вас не значи ништа. Ако одете, коме ћете то оставити. Пробајте ауторитетом знања да порушите све оно што онемогућава бољи живот у нашој Војводини, у нашој Србији.

И још само нешто за крај:

Све најбоље у животу не настаје од појединца него од тима људи. Верујте и негујте пријатељство и љубав ако желите током целог живота да убирате плодове среће.

Jедна велика књига се завршава са реченицoм: Oстаните жељни знања.

Срећно 63-ћа генерацијо студената Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Пред Вама су велики изазови.

Ја верујем у Вас!!!

Увек ћу Вас подржавати!!!

Желим Вам све најбоље!!!

Serbian