Реч декана

Обраћање Декана поводом пријема генерације студената школске 2022/2023 године.

 

Драги студенти

Драги сарадници, истраживачи и наставници,

Поштоване колегинице и колеге,

Част ми је да будем данас са Вама.

Част ми је да Вас поздравим у име чувеног  факултета – Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Данас је велики дан  -  дан  преокрета у Вашим животима јер отпочињањем студирања доносите одлуку да ли ћете улагати у знање које може на најбржи и најлакши начин да промени Ваше животе и животе ваших најближих. Ваша одлука је важна јер не постоји исплативији животни пројекат од улагања у знање.

Oно што започнете овде промениће свет пољопривреде.  

Имам неколико порука  које могу да Вам помогну на том путу. Oне су битне независно од Ваше националне, религиозне, полне  припадности и Вашег друштвеног статуса. 

Данас Вам се обратила Јана Митровић, најбољи студент  у претходној генерацији студената овог Факултета. Она  се запослила на Факултету преко везе. Њену везу ми не кријемо, напротив истичемо је. Њена веза је најбољи успех у школовању.

То је  најважнија порука коју желимо да Вам пошаљемо.  Сигурно не можете погрешити ако будете најбољи.

То је пут који треба да следите. 

Морате веровати у себе, своје самопоуздање и следите своје срце, данас у настави, сутра у послу, у љубави и у свакој другој животној ситуацији.

Волите оно што радите. Наша Исидора Секулић је једном приликом поручила ”Све укупно што човек ради само је припрема да се доживи љубав”.

Данас настава, сутра посао, траже пуно времена. Једини начин да то радите успешно је да то волите. Ако то није случај, тражите оно што волите док не нађете.

Ништа није важније од Ваше  воље да успете. Зато не губите веру и наду чак иако Вас живот удари циглом у главу. Живот је испуњен неуспесима. Имаћете неуспехе, вероватно ће те имати често неуспехе. То је болно. То је обесхрабрујуће.  Ако хоћете да идете напред морате их превазилазити јер само успех успева.  Подигните се када је најтеже и никада, никада не одустајте.

За све у животу постоји лек. Неки лекови имају грозан укус али су пацијенту потребни. Наставите и у тешким ситуацијама да волите оно што радите. Имати веру, значи бити оптимиста и имати позитиван став у свим ситуацијама.

Коцкице успеха се слажу уназад. Многа сазнања у почетку делују као непотребна и сувишна али су она у будућности важна и неопходна. Гледајући уназад сигурно постоје линије које повезују прошлост и будућност како у стеченим знањима тако и у свим животним околностима.

Нема успеха преко ноћи. Нема успеха без напорног и стрпљивог рада. Будите на тwитеру, фејсбуку, вајберу, инстаграму али тамо не можете завршити факултет.  

Факултет, као и живот, није игра али најважније игрице на овом Факултету смо сместили у библиотеку овог Факултета. Тамо  Вас очекује бројна литература коју треба да прочитате и припремите  испите који Вас чекају до дипломе основних студија.

Без обзира на моћ нових технологија, на измишљене вредности које се често нуде, Факултет Вам нуди супротно. Нуди Вам  власништво над знањем које се стиче  само усвајањем наставних садржаја са предавања, вежби и учењем из великог броја штампаних и електронских књига.

Започните сваки дан са малим кораком, са малим задатком који ће те савладати. То ће Вас охрабрити да урадите још један, затим још један, наредни а затим наредни и наредни. Један обављени задатак претвориће се у много завршених задатака у току истог дана. Ако не можете да урадите малу ствар никада нећете добро урадити велику.

Верујете у своје снове. Имати снове значи имати велику амбицију и креативност.

Поштујете Ваше наставнике. Ако понекад помислите да су неправедни према Вама, схватите да је то одлична припрема за будуће животне ситуације које се стварно дешавају. Живот често није фер. Ми морамо да Вас припремимо за све ситуације у животу, па и оне у којима неправда привремено преовлађује.

На путу успеха требаће Вам помоћ. Пратите шта раде они који су најбољи ако желите да стигнете од почетне тачке до крајње дестинације. Дружите се са њима како бисте најлакше научили да оцене на испитима девет и десет нису недостижне, односно да оцене пет и шест не припадају Вама и нису Ваш циљ. Немојте их звати “штреберима”, можда ће Вам сутра бити шефови.

Не брините ако данас немате довољно пара. Нису их имали ни оснивачи највреднијих компанија на свету – Стив Џобс, оснивач Епла нити Бил Гејтс, оснивач Микрософта, чије су поједине мисли саставни део ових порука. И један и други реализацију својих снова су отпочели у гаражама.  Још бољи пример је наш научник Михајло Пупин, он није имао ни гаражу, имао је само 5 центи у џепу када се искрцао на америчку обалу на свом великом путу ”од пашњака до научењака”.  Његова победоносна мисао све говори” За младог човека уопште није несрећа бити без новаца, ако се одлучио да сам себи крчи пут ка самосталном животу, под условом да у себи има довољно снаге да савлада све тешкоће са којима би се сукобио”.

Не заборавите још једну поруке наше Исидоре Секулић:

”Живот је кратак, али траг од живота може дуго трајати"

Најважнију поруку везујем за нашу покрајину Војводину,  нашу државу Србију као најбољу дестинацију за живот.  Позивам Вас да останете овде. Овде су наше плодне  њиве, наши воћњаци и виногради, наши обори  и салаши и не можемо их преселити у иностранство. То све без Вас не значи ништа. Ако одете, коме ћете то оставити. Пробајте ауторитетом знања да порушите све оно што онемогућава бољи живот у нашој Војводини, у нашој Србији.

И још само нешто за крај:

Све најбоље у животу не настаје од појединца него од тима људи. Верујте и негујте пријатељство и љубав ако желите током целог живота да убирате плодове среће.

Срећно нова генерацијо студената Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Пред Вама су велики изазови.

Ја верујем у Вас!!!

Увек ћу Вас подржавати!!!

Желим Вам све најбоље!!!

 

 

Serbian