ODELJENJA
Laboratorija za ispitivanje stočne hrane i animalnih proizvoda se sastoji iz sledećih organizacionih jedinica:
• Odeljenje za stočnu hranu*,
• Odeljenje za mlekarstvo**,
• Odeljenje animalnih proizvoda,
• Odeljenje za genetska ispitivanja,
• Odeljenje za histologiju, fiziologiju i reprodukciju.
*Odeljenje za stočnu hranu, predstavlja jednu od osnovnih organizacionih jedinica Laboratorije za ispitivanje stočne hrane i animalnih proizvoda, Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Osnovni zadaci Odeljenja za stočnu hranu su:
• kontrola kvaliteta, kao i bezbednosti hrane za životinje
• učestvovanje u naučno istraživačkim projektima
• izvođenje vežbi prema nastavnom planu i programu za studente Stočarskog, Agroekonomskog i Opšteg smera
U cilju kontrole kvaliteta ispituju se osnovna hraniva, potpune smeše i mineralno vitaminske predsmeše namenjene ishrani domaćih životinja. Kod osnovnih hraniva, potpunih i dopunskih smeša se kontroliše njihov hemijski sastav (suva materija, pepeo, sirovi proteini, sirova mast, ukupna vlakna i frakcije vlakana (NDF, ADF), kao i količina makroelemenata (Ca, P, Na, K i Mg). U sklopu bezbednosti hrane za životinje se rade analize na prisutne mikotoksine i posredno, Laboratorija pruža usluge mikrobiološke analize. Od mikotoksina u našoj Laboratoriji se rade analize mikotoksina najčešće prisutni u hrani za životinje, zearalenona, ukupnih aflatoksina, ohratoksina A i deoksinivalenola. U premiksima se kontroliše sadržaj mikrolemenata (Fe, Zn, Cu, Mn), kao i količina vitamina rastvorljivih u ulju (A i E). Osim nabrojanih, rade se još brojne analize (silažne kisline, β karotin, glukozinolati i dr.) od kojih, svakako treba izdvojiti kontrolu kvaliteta termičke obrade soje. U sklopu ove kontrole radi se nekoliko analiza u koje spadaju aktivnost ureaze, rastvorljivost proteina u vodi (tzv. PDI indeks) i rastvorljivost proteina u KOH.
Sve analize se rade pomoću opreme i metoda propisanih Pravilnikom o metodama uzimanja uzoraka i metodama fizičkih, hemijskih i mikrobioloških analiza stočne hrane (Sl. List SFRJ 15/87). Analize koje Laboratorija koristi, a ne nalaze se u pomenutom Pravilniku su validovane kao Dokumentovane metode.
Pored kontrole kvaliteta hrane za životinje, jedan od zadataka Odeljenja za stočnu hranu naše Laboratorije je učestvovanje u naučno istraživačkim projektima, finansiranim od strane Republičkog ministarstva i Pokrajinskog sekreterijata za nauku i tehnologiju. Takođe, prostor i oprema Odeljenja za stočnu hranu se koristi za izvođenje vežbi koje su predviđene u nastavnim planovima i programima za studente smera stočarstva, agroekonomskog i opštog smera, redovnih i postdiplomskih studija.
**Odeljenje za mlekarstvo
Odeljenje za mlekarstvo predstavlja jednu od organizacionih jedinica Laboratorije za ispitivanje stočne hrane i animalnih proizvoda, Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Osnovni zadaci Odeljenja za mlekarstvo su:
• fizičko-hemijska analiza mleka i mlečnih proizvoda, kao i citološka analiza sirovog mleka
• izvođenje vežbi prema nastavnom planu i programu za studente Stočarskog i Opšteg smera
U okviru Odeljenja za mlekarstvo postoji sva oprema neophodna za fizičko-hemijske analize mleka, koje se vrše metodama propisane Pravilnikom o metodama uzimanja uzoraka i metodama fizičkih i hemijskih analiza mleka i proizvoda od mleka („Sl.list SFRJ“ br. 32/1983.). Metode koje se koriste za analizu, a ne nalaze se u pomenutom Pravilniku su validovane kao Dokumentovane metode. Od savremenih aparata Odeljenje za mlekarstvo raspolaže MilkoScan-om, za hemijsku analizu sirovog mleka, SomaScop-om za citološku analizu sirovog mleka i FoodScan-om za hemijsku analizu gotovih mlečnih proizvoda (jogurt, sir, maslac). Oprema za fizičko – hemijske analize, kao i oprema za proizvodnju sira se koristi i u naučno-istraživačkim projektima, finansiranim od strane Ministarstva nauke Republike Srbije. Odeljenje za mlekarstvo ima veoma uspešnu saradnju sa privredom odnosno malim i velikim mlekarama.
• Obim akreditacije
Karakteristika |
JUS/ISO/Dokumentovane metode |
MLEKO (sirovo, pasterizovano i sterilizovano) |
*Određivanje zapreminske mase -laktodenzimetrom |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/1 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/2 |
Određivanje sadržaja mlečne masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/3 |
Određivanje suve materije |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/4 |
Dokazivanje pasterizacije mleka |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/5 |
Određivanje refrakcije |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda I/8 |
Određivanje sadržaja proteina |
DSL - DM - 401 |
Određivanje sadržaja mineralnih materija |
DSL - DM - 402 |
FERMENTISANI MLEČNI PROIZVODI I KOMPOZITNI FERMENTISANI MLEČNI PROIZVODI
(jogurt, kiselo mleko i kefir) |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda II/1 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda II/2 |
Određivanje suve materije |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda II/3 |
Određivanje pH vrednosti fermentisanih mlečnih proizvoda |
DSL- DM - 403 |
MLEKO U PRAHU |
Određivanje sadržaja vode |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda IV/1 |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda IV/2 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda IV/3 |
Ispitivanje rastvorljivosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda IV/4 |
PASTERIZOVANA PAVLAKA I KISELA PASTERIZOVANA PAVLAKA |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda V/1 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda V/2 |
MASLAC, MASLAC OD SURUTKE |
Određivanje sadržaja vode |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VIII/1 |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VIII/2 |
MASLO |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VIII/2 |
KAJMAK |
Određivanje sadržaja suve materije |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VI/1 |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda V/1 |
Određivanje sadržaja kuhinjske soli (natrijum hlorida, NaCl) |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VII/3 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VI/3 |
SIR |
Određivanje sadržaja vode |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VI/1 |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VI/2 |
Određivanje kiselosti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VI/3 |
Određivanje sadržaja kuhinjske soli |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda VII/3 |
SLADOLED |
Određivanje sadržaja masti |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda X/1 |
Određivanje sadržaja suve materije |
Pravilnik „Sl.list SFRJ“ br. 32/83, metoda X/2 |
*Pravilnik o metodama uzimanja uzoraka i metodama fizičkih, hemijskih i mikrobioloških analiza stočne hrane, Sl. list SFRJ, 15/87
1. DSL-DM-101 (AOAC (1970) Official Method 7.070-7.075)
2. DSL-DM-102 (BASF "Estimation of Vitamins and Carotenoids in Premixes and Feeds" MEA/EC 2/1988 i MEA/EC 8/1988)
3. DSL-DM-103 (Nikola Marjanović (1983) Instrumentalne metode analize, 315-321)
5. DSL-DM-107 (Abramović, B., Jajić, I., Jurić, V., Gaál, F.F. J Serb Chem Soc. (2005) 70, 1005-1013)
6. DSL-DM-108 (AOCS (1997) Official Method Ba 10-65)
8. DSL-DM-110 (Nikola Marjanović (1983) Instrumentalne metode analize, 265-274).
|